Prancūzų instituto Lietuvoje Kalbos atašė aptars kalbinius aspektus Prancūzijos užsienio politikoje

Spalio 28 d., 17:15 val., VDU (K. Donelaičio g. 52-514, Kaunas) vyks Prancūzų instituto Lietuvoje Kalbos atašė Nicolas Torres vieša paskaita „Kalbiniai aspektai Prancūzijos užsienio politikoje“. Vieša paskaita yra paskaitų ciklo, skirto diplomatijos ir daugiakalbystės aptarimui, dalis.

Paskaitos metu bus pristatomas frankofonijos ir švelniosios galios santykis, aptariama kalbų politika Prancūzijoje. Pats frankofonijos terminas reiškia prancūzų kalba kalbančių žmonių ir šalių visumą, taip pat tai ir institucinis pagrindas, kuriuo remiasi frankofoniškos šalys, palaikydamos tarpusavio santykius.

Pastaruosius dešimt metų institucinė Frankofonija yra viena iš esminių kultūrų įvairovės ir daugiakalbystės puoselėtojų. Skatindama demokratiją besivystančiose šalyse ir tarp kitų valstybių ši kalbinė koncepcija yra viena iš regioninių organizacijų, kuria remiasi Jungtinės Tautos, siekdamos taikos ir vystymosi tikslų. Tai pagrindinė Prancūzijos sėkmė pasaulinės arenos švelniosios galios (angl. soft power) srityje. Tuo remdamasi Prancūzija vykdo politiką, siekiančią kalbinių, kultūrinių ir politinių tikslų integralumo. Didesnis dėmesys viešoje paskaitoje bus skiriamas Prancūzijos kalbų bei švietimo politikai.

Anot viešos paskaitos organizatoriaus Mindaugo Norkevičiaus, renginiu siekiama paskatinti domėjimąsi kalbos politikos klausimais ir sąsajomis su valstybių užsienio politika, daugiakalbystės strategijomis Europoje.

Vieša paskaita vyks prancūzų kalba su vertimu į lietuvių kalbą.

Daugiau informacijos teikia renginio organizatorius dokt. Mindaugas Norkevičius  (m.norkevicius@pmdf.vdu.lt).