Lenkijos instituto dovana – edukacinė kelionė į Varšuvą

Daug naujų įgytų žinių, neišdildomi įspūdžiai ir šiltas saulėtas oras Lenkijoje. Būtinai ten sugrįšiu! – pirma mintis kylanti prisiminus šią kelionę. Šis trumpas atokvėpis nuo rimtų mokslų, leido geriau pažinti Varšuvą, lenkų kalbą besimokančioms studentėms. Mums, keturioms VDU studentėms Deimantė Giedrimaitei, Gabijai Jablonskytei, Miglei Marcinkevičiūtė ir Živilei Sruogiūtei Lenkijos Institutas Vilniuje suteikė galimybę balandžio 22-25 dienomis paviešėti Lenkijos sostinėje – Varšuvoje, ten aplankyti keletą muziejų, pasivaikščioti po šį didelį miestą bei susipažinti su Varšuvos Universiteto studentais.

Vos tik atvykus į Varšuvą mus pasitiko draugiškoji Karolina, kuri visą laiką kol viešėjome Varšuvoje buvo mūsų gidė. Pirmasis mūsų aplankytas objektas buvo Lenkijos mokslo ir kultūros rūmai – Stalino ,,dovana‘‘ po karo smarkiai nuketėjusiai Varšuvai. Nuo šio aukšto pastato terasos atsiveria nuostabi Varšuvos panorama. Apsidairiusios išsirinkome kitą objektą – senamiestį ir patraukėme link jo. Prieš tai užsukome į Šopeno muziejų, ten susipažinome su šio garsaus lenkų kompozitoriaus gyvenimo istorija, pasiklausėme jo sukurtos muzikos. Varšuvos senamiestis Antrojo pasaulinio karo metais stipriai apgriautas, tačiau dalinai atstatytas nors ir nedidelis, bet labai spalvingas ir jaukus. Iš ten keliavome į Lenkijos žydų istorijos muziejų, įkurtą buvusio geto teritorijoje. Pastatas pasižymėjo modernumu, o interaktyvi ir šiuolaikiškai parengta ekspozicija labai sudomino, deja, dėl Holokausto žiaurumų prislėgė.

Antrąją kelionės dieną turėjome galimybę apsilankyti Varšuvos universitete, susipažinti su Baltijos šalių kalbas studijuojančiais studentais. Buvome svetingai sutiktos,  malonu buvo išgirsti lietuvių kalba kalbančius užsieniečius. Tądien aplankėme ir karaliaus Stanislavo Augusto vasaros rezidenciją, vadinamą Łazienki Królewskie, pasivaikščiojome po gražų parką ir apsilankėme prabangiuose rūmuose. Galiausiai užsukome ir į Varšuvos universiteto biblioteką, nustebinusią ne tik architektūriniais sprendimais, bet ir ant stogo įrengtu sodu.

Paskutinę ekskursijos dieną praleidome Varšuvos sukilimo muziejuje ir Koperniko mokslų centre. Sukilimo muziejus taip pat šiuolaikiškas ir interaktyvus. Didelės erdvės, kuriuose rodomi dokumentiniai filmai, demonstruojami eksponatai, sukurti tuneliai: viskas, kas leidžia geriau pažinti 1944 metų įvykius Varšuvoje. Koperniko mokslų centre turėjome galimybę išbandyti daugybę loginių žaidimų, išradimų, atlikti bandymus fizikos, biologijos, socialinių ir kitų mokslų srityse, pamatyti planetariumą.

Deja, mūsų kelionė anksčiau ar vėliau turėjo baigtis. Susikrovėme daiktus ir lydimos gidės Karolinos keliavome į stotį, o iš ten – atgal į Kauną. Nors keliaujant po Varšuvą pavargome, bet gauti įspūdžiai viską atpirko ir namo grįžome labai patenkintos. Esame labai dėkingos Lenkijos institutui Vilniuje už šią puikiai suorganizuotą kelionę, kuri praplėtė mūsų akiratį.