Knygos dienos šventė sugrįžo į „Primavera en español“

Ketvirtasis ispaniškos kultūros festivalio „Primavera en español 2015“ rytas prasidėjo Lotynų Amerikos regiono pažinimu. VDU dėstytoja, socialinių mokslų daktarė Gintarė Žukaitė pasidalino savo žiniomis ir sukaupta patirtimi apie egzotiškas ir išskirtines Pietų Amerikos šalis. Paskaitos dalyviai buvo supažindinti su regione vartojamomis kalbomis, geografine aplinka, politinėmis sistemomis, socialiniais ir politiniais judėjimais bei istorinėmis aplinkybėmis, lėmusiomis šiandienines santvarkas regione. Buvo aptartos ir lietuvių bei lotynų amerikiečių sąsajos. Įdomu tai, kad, pasak dėstytojos, Lotynų Amerikoje yra įvairaus dydžio lietuvių bendruomenių, kurių jaunosios kartos jau nebekalba lietuviškai, tačiau vis dar švenčia lietuviškas šventės, domisi Lietuva ir laiko save šios bendruomenės dalimi.

Taip pat balandžio 23-ąją dieną visame pasaulyje yra švenčiama Tarptautinė knygos diena ir šiemet šia proga jau antrą kartą festivalio „Primavera en español“ istorijoje suorganizuota ši šventė. Pirmoji Knygos diena VDU buvo švenčiama 2013-iasiais, kuomet šią idėją pasiūlė tuometinis Kauno „Žalgirio“ treneris Joanas Plaza. Tuomet Miguelio de Cervanteso klubo nariai ją šventė taip, kaip įprasta Katalonijoje, Laisvės alėjoje praeiviams dovanodami knygas ir rožes.

Šį kartą knygos dienos šventė prasidėjo katalonės Ingrid Morancho pasakojimu apie šios dienos minėjimą ir tradicijas Ispanijoje. Susirinkusieji sužinojo, kad balandžio 23-ąją minima ir švento Jurgio diena (kat. Diada de Sant Jordi), o Katalonijoje vyksta ypatingos iškilmės, kuomet pagrindinė miesto gatvė prisipildo knygų ir gėlių pardavėjų. Pagal tradiciją, moterys vyrams dovanoja knygas, o pačios iš jų gauna rožes.

Antroji renginio dalis – ispaniško teksto skaitymo konkursas, kuriame dalyvauti ryžosi net 13 merginų. Skaitydamos gražiausius savo pasirinktus ispaniškus eilėraščius, poemas ar pasakas, kovojo dėl geriausios skaitovės vardo ir pagrindinio prizo – nemokamų bet kurios užsienio kalbos kursų, kurį įsteigė VDU Užsienio kalbų institutas. Konkurso dalyves vertino kompetentinga komisija: ilgametis VDU ispanų kalbos dėstytojas, vertėjas Bronius Dovydaitis, didelė ispanų kalbos mylėtoja, Užsienio kalbų instituto direktorės pavaduotoja doc. dr. Vilma Bijeikienė, M. de Cervanteso klubo narė Rocío Cortés Gañán ir specialiai į „Primavera en español“ festivalį tiesiai iš Ispanijos atvykęs, sėkmingas verslininkas Ignacio Ibarra Mendoza.

Renginio metu skambėjo daugybė įvairiausių ispanakalbių autorių kūrinių, todėl komisijai teko nemenka užduotis išrinkti geriausias skaitoves. Tačiau po diskusijų ir pasitarimų komisijos pirmininkė V. Bijeikienė paskelbė nugalėtojus. Trečioji vieta atiteko VDU magistrantūros studentei Ingai Pilipaitytei, skaičiusiai Luis Cernuda kūrinį „Si el hombre pudiera decir“. Antrosios vietos komisijai išrinkti nepavyko, todėl buvo paskelbtos dvi pirmosios vietos, kurias laimėjo VDU Rasos gimnazijos moksleivė Anastasija Jagafarova, skaičiusi Pablo Neruda „Veinte poemas de amor y una cancion desesperada. Poema 5“, ir MRU studentė Greta Purmalytė, deklamavusi Antonio Machado eilėraštį „La primavera besaba“. Užsienio kalbos kursų dovana atiteko Gretai, todėl, kad Anastasija, kaip ir visi kiti VDU Rasos gimnazijos moksleiviai, turi nemokamą galimybę VDU mokytis visas norimas užsienio kalbas.

 Gintarė Labotakytė

Eglės Janušauskaitės ir Monikos Banytės nuotr.