Festivalio „Primavera en español“ renginyje – Lietuvą pamilę ispanai

Antrajame festivalio „Primavera en español“ renginyje, kuris vyko balandžio 21-ąją, Lietuvoje gyvenantys ispanai dalijosi savo istorijomis apie prisitaikymą, iššūkius, lietuvių kalbos mokymąsi ir netgi meilę krepšinio ir lietaus šalyje. Salėje susirinkusiems lietuviams ne kartą teko išsižioti iš nuostabos išgirdus ispanus šnekantis lietuviškai ar kvatotis klausant pasakojimų apie baimę valgyti šaltibarščius ir Ispanijoje likusius giminaičius, maniusius, kad Lietuvoje nėra nei televizorių.

Lietuvos sveikatos mokslų universitete studijuojantis Pau Mateo Kaune gyvena jau penkerius metus ir kiekvienus iš jų dabar prisimena kaip vis kitokius – keitėsi ne tik jis pats, bet ir santykis su svetima šalimi. Ketvirtųjų Pau metų pristatymas privertė susirinkusiuosius plačiai nusišypsoti ir atsidusti, nes studentas prisipažino, kad įsimylėjo… Lietuvą! Iš tiesų, šis ispanas, kaip ir kiti renginio svečiai, labai šiltai atsiliepė apie Lietuvą, vardijo mėgstamiausius patiekalus ir gražiausias aplankytas vietas, taip pat teigė, kad lietuviai yra labai malonūs ir draugiški, bet tik tuomet, kai jau gerai pažįstą kitą žmogų.

Kauno technologijos universiteto dėstytoja María de Potestad savo gyvenimo istoriją pasakojo lietuviškai, aiškiai ir sklandžiai. Lietuvoje ji jau 14 metų, 4 iš jų – Kaune. Kadaise pirmoji čia atkeliavo jos draugė, o María atsekė iš paskos ir nei karto nepasigailėjo. Dabar ji jaučiasi daugiau lietuve nei ispane ir paklausus ar norėtų grįžti gyventi į gimtąją šalį atsakė: „Jaučiu, kad ne“. Dėstytoja taip pat džiaugėsi, kad studentai Lietuvoje yra itin malonūs ir ramūs, priešingai negu Ispanijoje, jie moka įsigilinti ir susikaupti. Kadangi publikos klausimai vis nesibaigė, linksmoji María pakvietė puodeliui kavos po renginio.

Žodį „meilė“ susirinkusieji išgirdo dar kartą, kai papasakoti apie savo gyvenimą Lietuvoje buvo pakviesta Rocio Cortes, kuri šiuo metu yra aktyvi Miguelio de Cervanteso klubo narė, svajojanti vieną dieną mokyti lietuvius ispanų kalbos. Pirmiausia ji studijavo tuometiniame Lietuvos žemės ūkio universitete pagal „Erasmus“ studentų mainų programą, o vėliau į Kauną sugrįžo dėl čia palikto mylimojo, kuris tą vakarą taip pat buvo tarp renginio svečių. Iš Sevilijos kilusi mergina Lietuvoje pirmą kartą pamatė sniegą, susižavėjo daržininkyste ir vis dar džiaugiasi gaiviais orais, nes Ispanijoje jai yra per karšta.

Renginį užbaigė LSMU studentas Kevinas Maldonado, jau ne pirmus metus dalyvaujantis „Primavera en español“ festivalyje. Būtent čia jis rado ir puikių draugų, ir savo antrąją pusę. Studentui itin įsiminė dalyvavimas organizacijos „AIESEC“ projekte, kuris leido bendrauti su vaikais, kartu organizuoti žygius ir kitus užsiėmimus. Publika pasiūlė Kevinui surengti žygį visiems kartu, tad tikriausiai tai ir aptarinėjo po renginio ilgai nesiskirstę ispanai bei lietuviai.

Vigilija Žiūraitė

Eglės Janušauskaitės ir Jono Petronio nuotr.