Festivalis „Primavera en español“ sugrįžta jubiliejinį kartą

Primavera-cover2Balandžio 20-30 dienomis jau penktus metus iš eilės į Kauną sugrįžta ispaniškos kultūros festivalis „Primavera en español“. Didžiausia ispaniškos kultūros šventė Lietuvoje pasitinka pirmąjį savo jubiliejų su išskirtine renginių gausa ir įvairove.

Šių metų pagrindiniu festivalio akcentu tapo kultūrų draugystė, todėl ypatingas dėmesys skirtas ne tik ispaniškajai kultūrai, bet ir Lotynų Amerikos šalims, Ispanijos kaimynei Italijai bei Lietuvai, kurioje savo laimę suranda vis daugiau ispanakalbių. „Turėdami unikalią galimybę universitete mokytis 30 kalbų, mes imame pažinti ir jų kultūras, todėl VDU yra puiki vieta kultūrų draugystės puoselėjimui. „Primavera en español“ ne tik dvi savaites trunkanti ispaniška fiesta, tai festivalis, kuriame išsklaidomi stereotipai, skatinama tolerancija bei padedama integruotis kitataučiams.“ – teigia viena iš festivalio organizatorių, VDU studentė Gintarė Labotakytė.

Ispaniško pavasario pradžia Kaune skelbiama balandžio 20 dieną, kuomet tradiciškai festivalio organizatoriai, dalyviai bei svečiai kviečiami susitikti VDU Didžiojoje Auloje. Atidarymo šventės metu sveikinimo žodį tars Ispanijos Karalystės ambasados Lietuvoje ir VDU atstovai, bus apžvelgta 5 metų festivalio istorija, o svečių širdis sušildys auksinio balso savininkės Giedrės Kelpšaitės ispaniškai atliekamų dainų koncertas. Po atidarymo ceremonijos svečių lauks vaišės.

Džiugi penktojo festivalio naujiena – iš Ispanijos specialiai į „Primavera en español“ atvykstantis jaunas, sėkmingas verslininkas Ignacio Ibarra Mendoza. Dalindamasis savo sėkmės istorija, svečias atskleis paslaptį kaip išsaugoti sėkmę net ir ekonominės krizės laikotarpiu.

Kultūrų draugystės renginyje Lietuvoje ilgą laiką gyvenantys ispanai pasakos kaip jiems sekėsi pamėgti ir pamilti lietaus ir krepšinio kraštą. Kaip visuomet, festivalyje gausu vietos kūrybai ir saviraiškai – VDU studentė Justė Kazbaraitytė pristatys savo piešinius, kuriuos nutapė įkvėpta Ispanijos. Ankstyvą trečiadienio rytą žiniomis apie Lotynų Ameriką ir jos paslaptis dalinsis lektorė Gintarė Žukaitė. Balandžio 23-ąją, Tarptautinės Knygos dienos proga studentai susirungs ispaniško teksto skaitovų konkurse, o pirmąją festivalio savaitę užbaigs ir pasukti galvas pakvies ispanakalbių šalių kultūros olimpiada.

Antroji festivalio savaitė prasidės ispaniškais pusryčiais, kurie suteiks galimybę geriau pažinti šalies gastronomiją. Kiekvienas į renginį atnešęs paties keptą ispanišką tortilla de patatas dalyvaus konkurse. Paskaitoje apie šnekamąją ispanų kalbą bus galima išgirsti lietuviams mažai žinomų frazių, kurios pravers keliaujant ar mokantis Ispanijoje. Nepamiršti liks ir moksleiviai, kuriuos aplankys ir ispaniškų žaidimų mokys Lietuvoje gyvenanti ir savo gimtąją kultūrą puoselėjanti Rocío Cortes Gañan. Ispanų ir italų kalbų studentai supažindins su šių dviejų kultūrų skirtumais bei panašumais. Meksikietiško šėlsmo netrūks nuotaikingame renginyje „Agave“ restorane Kauno senamiestyje.

Jubiliejinį festivalį užbaigs tikra ispaniška fiesta, kurioje atlikėjas Martynas Kavaliauskas dovanos ispaniškų dainų programą. Taip pat lauks šventinis tortas ir šokiai.

Festivalį organizuoja Miguelio de Cervanteso ispanų kalbos ir kultūros klubas bei VDU Užsienio kalbų institutas, bendradarbiaudami su Ispanijos Karalystės ambasada Lietuvoje. Ispaniškos šventės Kaune idėja gimė 2011 metais ir nuo tada iniciatyvių studentų ir dėstytojų dėka kasmet sugrįžta su spalvinga renginių gama.

Renginys socialiniame tinkle „Facebook“

Lankstinukas 1 dalis

Lankstinukas 2 dalis